Hva er tinktur og hvordan lages det?

Tinktur er en type urtemedisin som har blitt brukt i århundrer for å behandle forskjellige plager og sykdommer. Tinktur er en alkoholbasert ekstrakt som inneholder de aktive plantekomponentene og kan brukes internt eller eksternt. Det er en enkel måte å bevare de gunstige egenskapene til urter og andre planter på og gjør dem lettere å bruke og dosere.

Å lage tinktur kan virke litt skremmende, men det er faktisk ganske enkelt. Det er noen grunnleggende trinn du må følge, men når du først har forstått det grunnleggende, kan du eksperimentere med forskjellige urter og ingredienser for å lage tinkturer som passer til dine spesifikke behov.

Her er noen grunnleggende trinn for å lage en tinktur:

  1. Velg urtene du vil bruke: Velg urter eller planter som har egenskapene du vil dra nytte av. Det kan være alt fra urter som styrker immunforsvaret til urter som beroliger nervesystemet.

  2. Velg alkohol: Tinktur krever en høykvalitets alkohol som kan trekke ut de aktive komponentene fra urtene. Vanligvis brukes vodka eller etanol med høy prosentandel alkohol. Alkohol med en styrke på minst 40% er ideelt.

  3. Forbered urtene: Skyll urtene og kutt dem i små biter. Fyll et glasskrukke med urtene, og dekk dem med alkohol. Bruk en steriliserende teknikk ved å sterilisere alle utstyr, inkludert glasskrukken.

  4. La det stå: Sett glasskrukken på et mørkt sted i minst to uker. Rist krukken hver dag for å hjelpe til med å trekke ut de aktive ingrediensene fra urtene.

  5. Sil tinkturen: Etter to uker siler du tinkturen ved å bruke en sil eller et kaffefilter for å fjerne de faste partiklene. Sett tinkturen på en steril flaske og lagre den i et kjølig, mørkt sted.

Når det kommer til hvilke urter som er populære å lage tinktur av, er listen lang og variert. Noen av de vanligste urtene som brukes til tinkturer inkluderer:

  • Echinacea: brukes ofte for å styrke immunforsvaret og forebygge forkjølelse og influensa.

  • Johannesurt: brukes for å behandle mild til moderat depresjon og angst.

  • Valerian: brukes som en mild beroligende og søvnhjelpemiddel.

  • Peppermynte: brukes for å lindre fordøyelsesbesvær og kvalme.

  • Ginkgo biloba: brukes for å forbedre hukommelse og kognitiv funksjon.

 

Føler du deg inspirert finner du glassflasker med pipette HER